5 одговора председнику општине из којих би могао да научи доста о локалној политици

Нисмо упознати да ли је и једна одборничка група тражила јавну дебату сем нас за било шта или било који проблем, ако јесте, онда овај текст нема смисла, али ако није, онда је изјава председника упућена директно нама, а пошто је пре свега примедба да ми нисмо дорасли тој дебати јер нисмо прикључени ниједној политичкој струји, ми такве ствари желимо да прокоментаришемо.  Послуштајте шта је председник рекао.

5 OДГОВОРА ПРЕДСЕДНИКУ ОПШТИНЕ

Прво, не можемо ни ми, ни владајућа већина, ни било ко да каже да неко ко се налази у Скупштини и представља грађане нема политички интегритет, јер таква изјава изражава непоштовање према свим грађанима које они представљају, а ради се овде о грађанима Општине Инђија.

May be an image of one or more people, people sitting, people standing and indoor

Друго, ми смо стали иза свог имена и презимена, избори и наш политички производ морају да буду персонализовани, да би сносили одговорност за оно што урадимо исправно или не, нажалост, када се један политички производ крије иза имена једног човека и сваки представник те партије, онда имамо ситуацију да се и државом управља персонално и да не постоји никаква одговорност појединца, док постојање институција изазива побрканост и некад се чини да те институције, кад већ нема одговорности нису ни потребне. За овако малу државу, у физичком смислу, та појава је карикатурална. Зато је бесмислено било коју локалну политичку причу повезивати са питањем коју странку или покрет на нивоу државе подржавамо, јер ако дајемо значај томе и стављамо нашу идеју о начину вођења читаве државе испред идеје о начину вођења локалне самоуправе, онда локална самоуправа и њено вођење губи на смислу и доводи се у сумњу да ли је уопште неопходно да локалне самоуправе постоје. Став нашег покрета је да се држимо демократских начела, а децентрализација читаве државе јесте једно од начела, самим тим, постојање локалне самоуправе је насушно.

Треће, мислимо да свако има право на своје мишљење, у овом случају то није било ко, ради се о покрету који је изабран од стране 1705 људи, какво год да је мишљење, јавна расправа мора да постоји, а да ли ће се дићи популарност било коме, на грађанима је да одлуче, то се зову фер услови на политичком тржишту. Није фер када ви одете на телевизију и причате о другима, а тај неко нема могућност да вам одговори. Јер иако ми немамо политички интегритет, да ли сте га имали ви када сте изабрани 2012. за одборника а ваша странка освојила 2200 гласова? И тад, као и сад, нисте пред грађане стали својим именом и презименом, већ иза имена лидера странке из Београда. То јесте легитимно, али онда није морално држати другима лекције да не знају ко су.

May be an image of one or more people, people standing, outdoors and tree

Четврто, страх да ће се давањем медијског простора опозиционе снаге ојачати не сме да постоји и није питање за разматрање владајуће већине, јер те медије плаћају грађани, а како је већ 30 година вишепартијски систем, онда је наша порука јасна, свако треба да представи своје виђење политике, независно од мишљења других политичких актера. Ми сматрамо одборничку групу која је на власти и њене представнике људима који имају политичку снагу, да није тако, овај одговор не би имао смисао. Ипак, принуђени смо да тај одговор буде у оваквој форми и на нашем порталу који је свакако субјективан, јер нам другачији услови нису омогућени.

Пето, друштвене мреже су колико год биле оспораване на конто социјалног аспекта нама пружиле једину шансу да представимо свој политички производ и показале да без икаквог претераног буџета, може да се постигне добар резултат, а из тога произлази мисао да је идеја вреднија од свих милиона, средстава у физичком смислу и листи са сигурним гласовима, а да је такав резултат огледало да у нашем народу постоји изражен карактер, само га треба на правилан начин открити и неговати. Наша кампања коштала је убедљиво најмање. Без плаћених билборда, поклона за грађане, хиљаде флајера, итд. Стога, ми овим путем позивамо све садашње локалне политичке актере да направе спрегу утрошених средстава и резултата и да се то упореди, како би се дала слика о томе шта је императив и какав је основ постојања једног политичког производа. 

May be an image of 6 people and people standing

И једно питање за председника на које очекујемо одговор: Ако смо толико неважни, чему често своје време на конференцијама трошите нас нас, а грађане Каменове које сте примили дочекасте, не уз добар дан, већ уз речи „Зашто сте их звали, они вам не могу помоћи“?

За крај, похвално је што нас је председник подржао у борби против људи који се крију иза лажних профила, тиме је показао да страсти могу бити изузете из политике и да људска страна може да превлада на нашој политичкој сцени, ми се надамо да ће се такве ствари дешавати у континуитету.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *