ЗАШТО ЈЕ ИНЂИЈА ЦЕНТАР ПРЉАВЕ ИНДУСТРИЈЕ ИАКО ИМА НАЈБОЉИ ПОЛОЖАЈ У ОВОМ ДЕЛУ ЕВРОПЕ?

Понајвише захваљујући свом географском положају, Инђија је једна од најатракивнијих дестинација за улагање у Србији, али у овом делу Европе. На пола између Београда и Новог Сада, на подручју у чијем радијусу од 50 километара живи 3 милиона људи… Када се узми ови параметри у обзир, чини се да Инђије није у потпуности искористила свој потенцијал.

Општина Инђија | Добродошли на званичну интернет презентацију
ПОЛОЖАЈ ИНЂИЈЕ НА КАРТИ СРБИЈЕ


Последњих недеља и месеци та теза добија на значају јер често се Инђија и друга места општине толико осете на непријатне мирисе, да грађани од тога не могу да спавају, а неки од њих имају и здравствене тегобе.

МОНБАТ – потенцијална еколошка бомба

Највеће контроверзе изазива фабрика акумулатора – Монбат. Када је бугарски инвеститор долазио у Инђију, били су најављивани еколошки протести, а Инђија је била главна тема у свим медијима неколико дана. Чак су и одборници Скупштине општине лично одлазили да обиђу постројење не би ли се уверили да је све у реду.

Monbat” gradi novu fabriku
Постројење у Монбату


Велики проблем представља што се фабрика налази 15 метара од насеља. Грађани улица Саве Ковачевића и Војводе Путника у неколико наврата су се жалили, чак и писали петиције, али инспекција никада није утврдила неправилности када је реч о овом привредном субјекту. Прерада акумулатора спада у једну од најпрљавијих технологија на свету.

ФАРМИНА – непријатни мириси


Одмах уз Монбат налази се Фармина, фабрика за производњу хране за животиње. Фармина можда није опасна по здравље, али последице њеног рада осете сви грађани.

farmina indjija | Ritam Inđije
Фармина

Дешава се да читав град данима смрди на псећу храну, а у октобру прошле године ова компанија добила је Октобарску награду од стране Општине Инђија за допринос развоју Инђије. Образложење те одлуке било је да је та компанија уградила филтере после неколико година иако јој је то била законски обавеза. Другим речима, добили су награду јер су почели да поштују закон после 10 година рада.

ТОЈО ТАЈЕРС – гумарска индустрија


Најновија инвестиција, због које су о Инђији писали Си-Ен-Ен, Би-би-си, Спутник и сви домаћи медији, је Тојо Тајерс. Ова компанија бави се производњом пнеуматика, и део је Мицубиши корпорације. Без сумње, ово је највећа инвестиција која је икада дошла у Инђију. Јапанци свој погон граде на 63 хектара, које су добили на поклон. Инвестиција је вредна 390 милиона евра, а запослиће више од 550 радника.

Tyre production - Stock Image - C038/8335 - Science Photo Library


Међутим, део грађана забринут је за последице која ова фабрика може да остави по животну средину. Прерада гуме такође спада у прљаву индустрију, и због тога је био одржан јавни увид у пројекат. Међутим, за разлику од Зрењанина где су грађани протестовали због доласка ЛингЛонга, у Инђији не само да није било протеста, већ нико није поднео примедбе на пројекат. Да ли ће Тојо утицати на животну средину, показаће време након што ова фабрика крене са радом.

КАЗ – смрад и бука

Највише примедби у последње време долази на рад постројења КАЗ. Ова фабрика налази усред насеља, у улици Девет Југовића. Бави се прерадом животинских остатака. Смрад који долази из постројења је несносан, а поред тога бука прави огромне проблеме.

Kostas A Zacharia Inđija - Osnovni podaci o firmi

Одговор на примедбе грађана да не могу од смрада да изађу на двориште јесте то да он није опасан по здравље. То што не могу да спавају, то никог не занима.

Проблем је већи из дана и дан, и грађани су одлучили томе да кажу доста. За само 10 дана, скупили су више од 200 потписа које предали у општину, и сада чекају одговоре надлежних органа. Како кажу, спремни су да иду на више инстанце јер нису дужни да буду таоци једне компаније.

ЦИГЛАНА – уништавање улице и прашина

Грађани Каменове и околних улица већ месецима муче муку са цигланом, која је у власништву Универзала из Аранђеловца. Примедбе се не односе на то што ова фабрика складишти робу на јавној површини, већ на то што камиони користе улаз из Каменове улице, а не онај из индустријске зоне.

Univerzum Ciglana otvara novi pogon u Inđiji – Radio-Televizija Šumadija –  Aranđelovac


Улица је потпуно уништена, а на коловозу је слој прашине дебео 3 центиметра. Грађани су приморани да лепе летње дане проводе у собама са затвореним прозорима. Такође, можда и већи проблем јесу честице које долазе из круга фабрике. И наш портал у неколико наврата обљављивао је да су честице из ове фабрике прекриле дворишта кућа која се налазе у околини.

ЦИНКАРА


Претходних недеља мештани Шимановаца свакога дана протестују против изградње једног погона у њиховом селу. Они не желе да им се у насељу изгради цинкара. Такво постројење постоји у Инђији од 2010. године. У то постројење уложен је 21 милион евра. Како кажу, уграђена је најбоља светска технологија која ни на који начин не утиче на животну средину. Ова постројење предмет је сталних контрола, али до данас нису откривене никакве неправилности.

ФАРМА СВИЊА – несносан смрад

За крај, остала је фарма свиња која се налази на путу за Љуково и Јарковце. На том месту некада се налазила такође фарма свиња, и то је један од главних аргумената функционера када одговарају на питање у вези са овим проблемом. Међутим, ту постоји једна велика разлика.

KNEZ AGRAR - Farma


Сада је на тој фарми пет пута више свиња. Прошле године фарма је проширена, а једно од решења за овај проблем јесте садња зеленог прстена около фарме.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *