Семинари плаћени 207.880 дин, урачунати пиће, базени, спа центар и концерти Розге и Џенана

Јавно комунално предузеће Комуналац из Инђије платило је 207.880 динара за учешће на два семинара које је на Златибору у октобру прошле године и фебруару ове године организовао Центар за менаџмент.

Након што смо добили информацију о присуству функционера на семинару у фебруару, покрет ГрађанИН је о јавног предузећа Комуналац затражио копије рачуна о плаћеним семинарима током 2022. и 2023. године, као и информације ко је из предузећа похађао те стручне семинаре и у коју сврху.

Одговор је стигао у законском року, и као што смо обећали комплетне рачуне показаћемо јавности Инђије.

КОЛИКО СУ ДВА СЕМИНАРА КОШТАЛА И КО ЈЕ ИШАО?


Најважније питање на које грађани треба да добију одговор јесте то колико их је коштало учешће функционера и запослених на овом семинару. За семинар који је одржан у октобру 2022. године јавно комунално предузеће платило је 171.560 динара (1.453 евра).

Велика конфренција ЦМН одржана је у периоду од 17. до 20. октобра, а место догађаја је био ексклузивни хотел „Златибор маунтин ризорт“. Како се наводи на сајту ЦМН, у оквиру скупа говорило се о најактуелнијим темама из области јавних набавки, јавних финансија, јавног-приватног партнерства и просвете.

Семинар су похађали директор Душан Лемаић, руководилац финансијског сектора и шефица рачуноводствене службе.

Учесници семинара имали су могућност да одседну у три хотела. Уколико су се одлучили за „Златибор маунтин ризор“, цена по особи била је у распону од 31.390 динара до 55.290 динара. Овај хотел спада у групу најекслузивнијих у Србији и има 5 звездица. Поред њега, учесници су могли да одседну и у хотелима Мона и Букет, који имају четири звездице.

Хотел „Златибор маунтин ризорт“ (скриншот youtube.com/watch?v=LrgpRl_POv0)

Сви пакети обухватили су неограничено пиће на музичкој вечери, коришћење пет базена и сауне, као и спа садржај у оквиру хотела. На затварању семинара госте је забављао Џенан Лончаревић.

С обзиром да имамо само информацију о  цени од 171.560 динара, и информацију да су три особе присуствовале семинару, претпостављамо да је плаћен најскупљи пакет који је износио 55.290 по особи.

Други семинар, скоро потпуно исти, одржан је четири месеца после. У истом хотелу, и са потпуно истим темама. Овога пута, у име Комуналца семинару су присустовали поново директор Душан Лемаић и председник Надзорног одбора Никола Малић.

За разлику од октобарског, у фебруарском је за забаваљање учесника ангажована једна од највећих регионалних звезда Јелена Розга.

Учешће функционера на овом семинару Комуналац је коштало 36.320 динара.


БАХАТОСТ ИЛИ ПОТРЕБА?

Како сазнајемо, функционери Комуналца нису једини који похађају ове семинаре, већ су чинили и из других јавних предузећа и оштинске управе. Те информације тренутно немамо, али затражићемо.

Неспорно је да постоји потреба за усавршавањем, али поставља се питање да ли их праве особе похађају.

Да ли је неопходно да сваки пут иду функционери? Директор Лемаић је био на два семинара у року од четири месеца, који имају скоро па исту агенду.

Хајде да кажемо да је и то оправдано, али кроз рад јавних предузећа не видимо ефекте тога што су функционери посетили те семинаре. Шта више, из године у годину јавна предузећа све лошије функционишу, и грађани су незадовољани како они раде.

Зато је главно питање да ли су овакви семинари ПОТРЕБНИ, или су само још један од доказа БАХАТОСТИ, где се ресурси грађана користе за остваривање жеља појединаца?

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *