Суџум: Градња и развој засновани само на заради, Инђији недостаје oзбиљан градски архитекта

Одборник у Скупштини општине Инђија Божидар Суџум говорио је за локални портал ИНМЕДИЈА о градњи у насељу Инђија и њенима последицама по живот становника.

Најмлађи одборник у локалном парламенту сматра да постајемо јединствен пример у свету, јер се град шири ка центру а не ободима.

Често себе ухварим пролазећи кроз Инђију да на неким местима где су зграде већ практично дигнуте ја их први пут приметим. Дакле, брзина изградње је невероватна. Такође, изградња нових зграда представља проблем прво из разлога што у нашем месту не постоји градски архитекта који би требао сваки план и идеју да благосиља или обуставља, самим тим што га немамо препуштени смо сами себи и постајемо јединствен пример у свету који градњом зграда жели да се шири ка унутра(што ближе центру)уместо ка споља. Ја сам далеко од материје урбанизма, јер то није моја струка, међутим могу лаички да оценим и свима је јасно да ће проблема око саобраћаја бити, мада је то за мене мањи проблем. – oбјашњава Суџум.

Такође, он сматра да је веома важно променити и свест људи, и да је развог града подређен стицању профита.

Већи проблем је што су се појавиле идеје да ће се додатни паркинзи за станаре морати правити науштрб зелених површина и дрвећа, иако су и инвеститори градње приморани законом на чини ми се 30% зеленила у склопу пројекта. Дакле, проблем саобраћаја је културолошки и решава се навикама, приморавањем, давањем приоритета пешацима и бициклистима, као што је то урадио Гронинген нпр. док се еколошке ствари, једном када пређу границу не могу никада исправити. Све је у лукративном својству, само што је градња зграда парадокс сам по себи у земљи у којој се становништво нагло смањује а и противречи свакој кампањи политичара о регионалном развоју од Тита и Кардеља до данашњих, а да сви јасно видимо да се градови омасовљују а села напуштају. – рекао је он за ИНМЕДИЈУ.


Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *